Una caminada per descobrir el bosc de tardor mediterrani… i la font de l’eterna joventut!

Una caminada per descobrir el bosc de tardor mediterrani… i la font de l’eterna joventut!

La passejada guiada per l’Alfons Raspall ens descobreix el món dels líquens i les molses del nostre bosc de tardor.

El passat dissabte 19 de novembre,  l’Associació de Veïns del Canadà Parc vam acollir una excel·lent passejada organitzada pel Parc del Montnegre i el Corredor i guiada pel biòleg i naturalista Alfons Raspall. Sota el nom “El món secret dels bolets i les plantes sense flor” una trentena de participants vam fer la caminada que va transcórrer per camins i corriols del nostre barri.

Donada la minsa presència de bolets que hi ha actualment al bosc, l’Alfons es va centrar en descobrir-nos el sorprenent món dels líquens, uns organismes que ens assenyala que encara avui amaguen un munt d’incògnites als investigadors. De la seva mà vam conèixer les diferents classes existents, la seva complexa i fascinat composició, simbiosi de fong i alga, i les estratègies de supervivència que despleguen i que els fa ser els essers més resistents de la natura, capaços de viure i desenvolupar-se en qualsevol hàbitat per dures que siguin les condicions de vida.

També vam veure les molses i observar el bosc de tardor mediterrani, que malgrat ser aparentment una estació en que la natura comença a anunciar la letargia hivernal, a les nostres latituds també ens pot sorprendre amb floracions i fructificacions espectaculars com l’esclat de les cireres d’arboç. No obstant, també vam poder constatar els senyals que la manca de pluges d’enguany ha deixat en nombroses plantes aquesta temporada.

Per acabar l’Alfons ens va descobrir el secret més ben guardat, el de l’eterna joventut! I és que als nostres boscos hi creix un bolet excepcional, el Ganoderma Lucídum, una espècie amb unes sorprenents propietat curatives i guaridores que el fan preuadíssim i que té fascinats als especialistes.

Ja de tornada, i com a colofó a tantes sorpreses, la Marian, com a presidenta de l’Associació de Veïns, ens va obsequiar a tots els assistents amb un piscolabis de crema de bolets amb pinyons que va acabar d’arrodonir la jornada.

Agraïm molt sincerament a la Direcció del Parc del Montnegre i el Corredor haver tingut la iniciativa d’organitzar aquesta fantàstica ruta guiada al nostre barri i també les magnífiques explicacions de l’Alfons Raspall.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *